søndag 18. september 2016

 Formidlingsarrangjement på Tromsø FolkeBibliotek


Jada her er jeg iallefall, vet ikke når du ser dette men for meg så var det i går jeg var og observerte den første «Kreativ Lørdag» på folkebiblioteket i Tromsø. Jeg og en annen medelev ( Link til blogg ) hadde avtalt å møtes for å sjekke ut arrangjementet og få mest ut av det sammen. Vi startet med å gå ned til etasjen for barne og ungdomslitteratur og forhørte oss med ei av de ansatte som jobbet der om arrangjementet da vi sa at vi var fra dokumentasjonsvitenskaps linja på UiT ble vi låst inn på værelset som arrangjementet skulle bli holdt i og vist en perm som de hadde samlet alle aktivitetene de planla å ha frem til midten av Desember.

Hver «Kreativ Lørdag» skulle det legges til rette for et av aktivitetene, (som var ting som: lage pynt eller bruksgjenstander av resirkulerbart materialle, som doruller, melkekartonger og lignende.) Undertegnede forhørte seg litt om grunnlaget/motivasjonen for arrangjementet «Kreativ Lørdag» og vi ble da fortalt at ideen hadde kommet opp på et møte hvor de diskuterte forholdene i biblioteket, og  det hadde kommet frem at på Lørdagene var det ofte mange barnefamilier på besøk, og det kunne bli litt viltert etter en stund da en del av barna ble lei av å se i bøker og sitte i ro mens foreldre snakket med hverandre. Så det ble fremmet et ønske om at de kunne sette i gang aktiviteter for barna slik at det ble litt bedre arbeidsrom for de ansatte, men samtidig så måtte det helst ikke ta for mye av tiden til de ansatte og sette i gang aktivitet.

Avdelingssjefen sa seg mer en villig til å tilrettelegge og resultatet ble følgende:

  1.  eventyrrommet som vanligvis blir brukt til lesestunder på fredager ble tatt i bruk som aktivitetsrom. Dette førte til at barna som var kjent på biblioteket la raskt merke til at det er noe som foregår i rommet og de aktiviserer seg selv. (De første barna oppdaget at rommet er åpent og tok kontakt med bibliotekansatte i nærheten og spurte hva som var der inne, da de fikk beskjed at det var «Kreativ Lørdag» hvor de kunne lage noe ble de glade og hentet foreldrene slik at de kunne være med.)
  2.  Aktivitetene er blir kun lagt til rette for av de ansatte (altså legges utstyret frem på forhånd), og det er barna selv som velger å ta del i dem, samt at det er et krav at barn under 7 år skal ha med foreldrene inn på rommet. (dette for å sikre at det ikke skjer noe da de tar i bruk ting som saks og lim.)
  3.  Barn og foreldre satt og hadde kvalitetstid sammen.

Mot slutten av arrangjementet spurte vi hva de som jobbet på biblioteket syns om hvordan arrangjementet hadde fungert og de var godt fornøyd, de hadde oppnådd det de ønsket: Roligere arbeidsforhold, biblioteket fungerer som møteplass og fremmer sammarbeid, og barna gjorde noe konstruktivt.
De hadde også fått mange positive tilbakemeldinger på arrangjementet og var selv positivt overasket over hvor mange som kom selv om det var svært fint vær ute.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar